من از خدا خواستم به من خوشبختی دهد
... خدا گفت : نه
من به تو برکت می دهم
خوشبختی به خودت بستگی دارد
......
من از خدا خواستم تا از درد ها آزادم سازد
خدا گفت : نه
درد و رنج تو را از این جهان دور کرده و به من نزدیک تر می سازد.
....
من از خدا خواستم به من چیز هایی دهد تا از زندگی خوشم اید
خدا گفت :نه
من به تو زندگی می بخشم تا تو رواز همه ان چیز ها لذت ببری
....
من از خدا خواستم که پلیدی های مرا بزداید
خدا گفت : نه
آنها برای این در تو نیستند که من آنها را بزدایم .بلکه آنها برای این در
تو هستند که تو در برابرشان پایداری کنی.
....
من از خدا خواستم تا روحم را رشد دهد
خدا گفت : نه
تو خودت باید رشد کنی ولی من تو را می پیرایم تا میوه دهی.
.......
من از خدا خواستم تا به من کمک کند تا ان طور که او دوست دارد ، باشم
خدا گفت : ... سرانجام مطلب را گرفتی
امروز روز تو خواهد بود
آن را هدر نده.
منبع : نگاه هشتم
روستای تندک یکی از بزرگترین روستاهای منطقه ششتمد با جمعیتی بالغ بر 2200 نفر متاسفانه از امکانات ورزشی کاملا به بهره مانده است و اوقات فراغت جوانان روستا به بطالت می گذرد .
جوانان این روستا علاقه و استعداد زیادی دز زمینه فوتبال و والیبال دارند بنابراین شایسته است مسئولین محترم توجهی هم به این روستا نموده و در فکر احداث سالن ورزشی در این روستا باشند .
امید است این مهم توسط دهیار بسیار فعال روستا جناب آقای کریمیان که به حق سهم بزرگی در آبادانی روستا داشته اند و هچنین اعضاء محترم شورای روستا که با همدلی خود سهم بسزایی در آبادانی روستا داشته وخواهند داشت ، پیگیری و سالن ورزشی برای گذراندن اوقات فراغت جوانان روستا تاسیس گردد .
این امر مطمئنا از لحاظ آبادانی روستا نیز بسیار موثر بوده و با توجه به مرکزیت روستای تندک می تواند محلی برای برگزاری مسابقات ورزشی بین روستاهای اطراف باشد و باعث شکوفائی استعدادهای جوانان روستا گردد.
تاسیس این سالن ورزشی با توجه به همت بلندی که در مردم با صفا و همدل روستای تندک سراغ دارم کاری دور از انتظار نبوده و با پیگیری های مکرر شما عزیزان ، مسئولین ذی ربط نیز در راستای تامین نیاز جوانان روستا گام برخواهند داشت .
انشاءالله
با آرزوی آینده ای درخشان برای روستای زیبای تندک
رئیس هیات نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی خراسان رضوی از تشکیل و شروع بکار هیات های نظارت استانی ، شهرستانی و بخش های این استان خبر داد.
به هر منطقه از ایران پهناور که بنگری و به هر استانی که سفر کنی آداب و رسوم جالبی را خواهی دید که در نوع خود خاص و بی نظیر است در این میان خراسان بزرگ خاصه شهر ششتمد با پیشینه تاریخی 2 هزار ساله مطمئنا دارای آداب و رسوم متنوع و متعددی است.
گرچه این آداب ورسوم در شهرهای مختلف دارای شباهت هایی است ولی باز هم بعضی از شهرها به عنوان خواستگاه بعضی از رسوم معروفند.
در این مقاله به یکی از این آداب و رسوم به طور اختصار اشاره می کنیم.
چوله چغل (آئین باران خواهی)
این رسم مربوط به زمانی می شود که آسمان درهای رحمت خود را بر زمینیان محتاج باران بسته و مردان و زنان ، کوچک و بزرگ در انتظار باران چشم به آسمان دوخته و ابرهای نابارور را رصد می کنند.
آئین چوله چغل (چولی چغل) معمولا در فصول بهار و پائیز برگزار می شود. معمولا در این فصول زمین نیازمند و تشنه آب است و کشاورزان و دامداران بیش از پیش نیاز به باران را احساس می کنند.
در این آئین به نوعی همه مردان روستا مورد مواخذه قرار می گیرند . چوله (چولی) همان آبکش یا کفگیر امروزی است با این تفاوت که چوله (چولی ) را معمولا از سرشاخه های تازه و یک ساله درخت بید یا آلو به شکل ملاقه یا کف گیر می سازند که آشپزها از آن برای جداسازی گوشت و نخود از آبگوش و یا آش استفاده می کنند.
آن هنگام که چولی را از داخل دیگ بیرون می کشند آب شروع به شر شر کردن و ریختن می کند که صدایی تولید می شود شبیه بارش شدید باران و از آنجا که چولی وسیله ای است که در مراسم مذهبی و عمومی زیاد استفاده می شده به چاولی چغل (آبکش آبدیده )معروف است و به پاس خدمت چولی چغل در ایام محرم الحرام ، رمضان المبارک ، ذی الحجه و ... بین اهالی روستا حرمت زیادی دارد و به همین خاطر در زمانی که خداوند باران رحمتش را بر کشاورزان نازل نمی کند مردم چاولی چغل را لباس می پوشانند و دست پسر بچه ها می دهند تا آنها نمایش آئینی الله خدا یا طلب باران و در حقیقت همان چولی چغل را اجرا نمایند.
نمایش شروع می شود. چوله چغل و پسر بچه ها ، واسطه قرار می گیرند و در کوچه ای روستا این اشعار را می خوانند :
چوله چغل بارو کو یک من جو ارزو کو
ما بچه های گرگم از گسنیا بمردم
خدا بته تو رحمت صلوات بر محمد
(چوله چغل واسطه باریدن باران شو تا به سبب آن گندم و جو ارزان شود که ما بچه های سختی کشیده و درمانده از گشنگی در نبود باران و کمیاب شدن غلات با خطر مرگ دست و پنجه نرم می کنیم. خدایا رحمتت را برای ما بفرست با صلوات بر محمد )
یکی دیگر از این اشعار :
الله خدا بارو کو صد من جو ارزو کو
گندوما د زیر زاله از تشنیا مناله
الله بته تو رحمت صلوات بر محمد
کسانی که از دور صدای چاولی چغل گردانان را می شنوند ، اول ظرف یا قابلمه ای را به امید آمدن باران زیر ناودان منزل شان می گذارند و آنگاه آماده می شوند برای دادن انعم به چاولی چغل گردانان .
وقتی چاولی چغل (چوله چغل) به درب منازل اهالی روستا می رسد صاحب خانه ضمن اینکه زیر لب اشعار بچه ها را زمزمه می کند پشت سر هم صلوات می فرستد و با ظرف آبی که در دست دارد به چولی چغل و سر بچه ها می پاشد و صلوات می فرستد سپس به پسر بجه ها انعام می دهد که معمولا ، آرد گندم ، تنقلات و ... می باشد.
چوله جغل به همین ترتیب به درب تمام منازل آبادی می رود و بعد از اتمام کار پسر بچه ها کار زنان روستا شروع می شود.
تعدادی از زنان مسن به جلو درب منازل خانه هایی می روند که اسامی خود و بیشتر خانواده های آنها معمولا محمد ، حسن ، حسین ، علی و فاطمه باشد و به مبارکی این نامها و به نیت پنج تن ، از خانواده تقاضای آرد و گندم یا نخود می کنند تا با آن غذای محلی اماج یا همان آش(که به آش مراد نیز مشهور بوده است) یا بلغور را به نیت آمدن باران بپزند.
آرد و گندم هایی جمع شده چاولی چغل گردانان و زنان یا مردان روستا را بلغور یا اماچ و بعضا آش می پزند و با مقداری از آردها برای پسر بچه ها نان درست می کنند . حال در یکی از روستاهای بخش ششتمد به نام گنبذ از آن آردها خمیر درست کرده و فتیر را از سراشیبی مشخص از روستا به سمت پائین قل می دهند تا به پائین برسد. در روستای بیروت از توابع بخش ششتمد آرد را خمیر کرده و خمیر آن را به محل خروجی ناودانهای خانه ها می زنند تا حدود ی جلو خروج آب از ناودان را با خمیر می گیرند و معتقدند که قبل از سفت و محکم شدن خمیر باران می آید و آن خمیر چسبنده به ناوادان را با خود خواهد برد و برکت از دشت به خانه ها بر میگردد. هر روستایی آئین مخصوص به خود دادر که در این مقالاله از آن عبور می کنیم.
چولی چغل گردانان فضای روستا را پر از سلام و صلوات کرده اند و حال باید چاولی چغل (چوله چغل) را در مزرعه گندم یا جو ببرند و آن را در زمین فرو کنند (بکارند) تا اگر خداوند باران رحمتش را بر آنان نازل فرمود چاولی چغل بعنوان حرسه (مترسک ) از محصول محافظت نمایند . در خود شهر ششتمد چوله چغل (چولی چغل) به کنار استخر برده و در حالیکه همان اشعار را تکرار می کنند آن را داخل آب استخر می اندازد . در هر یک از روستاها به طریقی این عمل را به پایان می رساندند . که در مقاله ای دیگر به بحث و بررسی دقیقتر آن می پردازیم.
بلغور - آش یا اماچ آماده شده بین اهالی تقسیم می شود پسر بچه ها هم هدایایشان را بین خود تقسیم می کنند . و حال همگی در یک جا به انتظار رسیدن باران جمع شده اند که معمولا در محل تقسیم غذا که اغلب در کنار روستا و یا یک فضای باز است صورت می گیرد. و می خواهند ببینند که امسال چه کرده اند که خداوند آنان را مورد غضب و قهر خویش قرار داده است ؟!
در دیگر روستای بخش ششتمد یکی از زنان روستا مهره ای یا دکمه ای بزرگ را در یکی از خمیر نان هایی که می خواهد پخته شود به طور تصادفی قرار می دهد که به مهره شوم یا دکمه شوم معروف است و این نان بین مردها تقسیم می گردد و نان مهره دار یا همان دکمه به دست هر کی افتاد باید خوب به گذشته خویش فکر کند و ببیند که چه کرده است؟! آن مرد تا سه روز مهلت دارد که استغفار کند و اگر باران نیاید باید از آن آبادی برود.
اهالی روستا به مزرعه گندم می روند و نماز باران می خوانند و به چهارده معصوم پاک متوصل می شوند تا خداوند مهربان بارن رحمتش را به آنان نازل فرماید.
منبع: ششتمد نیوز
ضمنا در روستای تندک علاوه بر اشعار بالا اشعار زیر را نیز می خوانند :
چوله چغل بارو کو ور سر حیوانو کو
گندم دی زیر خاکه مثل برنج پاکه ، از تشنیا هلاکه
الله بته تو رحمت صلوات بر محمد
یعنی : چوله چغل تو واسطه باریدن باران شو تا باران بر سر حیوانات ببارد ، بذر گندم در زیر خاک مانند برنج پاکی است که آب به آن نخورده و خشک می باشد و از تشنگی هلاک است ، خدایا رحمتت را به حق حضرت محمد (ص) بر ما ارزانی دار.
صد هزار مرتبه شکر که خداوند در این روزهای آغازین بهار ، باران رحمتش را بر ما نازل فرمود و باعث خوشحالی همه مردم شد .
تصاویری از روستای زیبای تندک
سیزده بدر در روستای تندک :
هر سال همزمان با روز سیزده فروردین ، روز طبیعت ، مردم با صفای روستای تندک نیز رسم کهن و دیرین سیزده بدر را بجا می آورند .
در این روز مردم با پناه بردن به دامان طبیعت به تفریح می پردازند و معمولا نهار خود را به همراه خانواده در دامان سرسبز طبیعت زیبای سرزمین شکوفه های بهاری یعنی روستای تندک سپری می کنند.
معمولا هرچند خانوار دوست یا خویشاوند با همدیگر بساط سفره نهار این روز را فراهم می کنند تا از کنار هم بودن نیز بهره مند گردند .
در این روز معمولا با بردن ریسمانهای بلند به سر باغها بوسیله آنها و به کمک درختان تنومند گردو تاب درست کرده و این کار به یکی از تفریحات بسیار مهم مردم این روستا در روز سیزده بدر تبدیل شده است .
یکی از کارهایی که مردم در این روز انجام میدهند ، گره دادن سبزه است که هنگام گره دادن سبزه معمولا این شعر را هم با خود زمزمه می کنند :
غم برو شادی بیا سیزده برو چهارده بیا
معمولا در این روز با توجه به جمع شدن اقوام و دوستان دور همدیگر ، به کالش (زیر و رو کردن) زمین باغهای انگور که یکی از مهمترین محصولات این روستا است نیز می پردازند .
در این روستا تا چند سال پیش در روز چهارده فروردین نیز با عنوان چهارده بدر به دامن طبیعت می رفتند ولی ظاهرا کم کم این رسم از بین مردم برچیده شده است .
تصویری از نهال تازه شکوفه داده بادام
عیدامسال پرازبوی گل یاس شده است
و پرازخاطره ی گندم ودستاس شده است
همه ی دشت گواهند که بابوی بهار
عطر یک خانه ی آتش زده احساس شده است
چینش سفره امسال تفاوت دارد
سین هر سفره ، سلامی است که بر یاس شده است
روضه ی چادر خاکی همه جا پیچیده
سیب ها طعم خوش کوثر و اخلاص شده است
ابر ،در هیات یک مستمِع مداحی است
بس که می گرید ودل نازک و حساس شده است
جان گلهای جهان پیشکش یاسی که
زخمی سیلی باد و ستم داس شده است
***********
شروع ایام فاطمیه بر محبان اهل بیت (ع) تسلیت باد.
این عید به نور فاطمیه زیباست روزی تمام سال من با زهرا ست
با بردن نام فاطمه فهمیدم سالی که نکوست از بهارش پیدا ست
اللهم عجل لولیک الفرج
آغاز سال 1392 را به تمامی ایرانیان عزیز ُ علی الخصوص مردم پاک و با صفای سرزمین شکوفه های بهاری " روستای تندک " تبریک و تهنیت عرض می نمایم .
با آرزوی سالی پر برکت و سرشار از معنویت
بخشدار ششتمد گفت: حضور فیزیکی ماموران و کارکنان جان برکف و ایثارگر نیروی انتظامی در سطح جامعه باعث افزایش میزان آرامش روانی شهروندان است.
مهدی ترمئی در گفت و گو با ایرنا افزود: وقتی مردم در مراکز جمعیتی حضور این عزیزان را شاهد هستند به وجود امنیت و آرامش بیشتر دلگرم می شوند و این مهم زمینه ساز رونق و نشاط بیشتر جامعه است.
وی ادامه داد: در سطح شهر ششتمد علاوه بر حضور فرماندهی انتظامی ، استقرار یگان رزمی باعث فراهم شدن نظم و امنیت بیشتر در سطح شهر شده است.
بخشدار ششتمد گفت: در سنوات گذشته پاسگاه شامکان راه اندازی شد که کمک بسیار خوبی به امنیت سطح منطقه کرده است .
بخشدار ششتمد با بیان اینکه مجوز راه اندازی پاسگاه روستای تندک، تصویب شده، افزود: در این خصوص دهیاری و مردم این روستا آمادگی خود را جهت واگذاری زمین و سایر امکانات اعلام داشته اند.
بخشدار ششتمد گفت : تأسیس این پاسگاه می تواند مشکلات امنیتی و انتظامی دهستان تکاب را به حداقل ممکن برساند.
دهستان تکاب کوه میش به مرکزیت روستای "تندک" با حالت تراکمی متوسط و 76 کیلومتر مربع مساحت تقریبی از به هم پیوستن 99 روستا ،مزرعه و مکان تشکیل گردیده است . محدود است از طرف شمال به دهستان بیهق ، از شرق به دهستان شامکان و از جنوب به دهستانهای ربع شامات و خواشد و از مغرب به دهستان خواشد ، روستای تندک مرکز این روستا در 35 درجه و 49 دقیقه عرض و 57 درجه و 46 دقیقه طول جغرافیایی قرار گرفته است . ارتفاع آن از سطح دریا 1700 متر است و دارای 8349 نفر جمعیت می باشد . در خصوص علت نامگذاری دهستان می توان گفت که تکاب از نظر لغوی به معنای سرزمین پرگیاه و سبز و باتلاقی و یا به عبارتی به زمینی مسطح که بین دو کوه واقع شده باشد اطلاق می شود و بعضی افراد منطقه بر این عقیده اند که تکاب یه معنی تک آب بوده و چون فقط در این منطقه آب شیرین وجود داشته به تک آب مشهور شده است .
فهرست روستاهای دارای سکنه تابعه دهستان تکاب کوه میش براساس طرح تقسیمات کشوری و سرشماری سال 1375
ردیف |
نام آبادی |
تعداد خانوار |
تعداد جمعیت |
ردیف |
نام آبادی |
تعداد خانوار |
تعداد جمعیت |
1 |
پادر |
89 |
286 |
8 |
بجدن کوچک |
161 |
744 |
2 |
تندک |
354 |
1500 |
9 |
جنبد |
119 |
593 |
3 |
چاه سوخته |
28 |
140 |
10 |
سررود |
39 |
142 |
4 |
طرسک |
400 |
1646 |
11 |
عزیزآباد |
175 |
853 |
5 |
قاسمی |
98 |
393 |
12 |
کیذقان |
83 |
238 |
6 |
مچ |
294 |
1385 |
13 |
مهرنشانی |
60 |
309 |
7 |
شهرسوخته |
24 |
121 |
جمع |
1924 |